Lessen

Uurroosters

Weekoverzicht - algemeen         
 
Welke dag zijn we vandaag? Om hoe laat zijn welke lessen?


VRIJ RIJDEN VOOR RUITERS VAN BUITENAF:

Eerst afrekenen in de cafetaria --> 7 €/uur
Uren:
Dinsdag         13:00 - 17:00
Donderdag    13:00 - 17:00
Vrijdag           13:00 - 17:00
Zaterdag       18:00 - 20:00

 

Voorstelling verschillende soorten lessen

Longelessen.  30 minuten.
Dit zijn individuele lessen waarbij het paard wordt vastgemaakt aan een lang touw dat we de longe noemen. Het doel is de beginnende ruiter of amazone vertrouwen te geven op het paard en toch enige zekerheid te bieden dat het paard niet kan weglopen. Alle gangen (stap, draf en galop) worden aangeleerd. Iedere les duurt telkens 30 min. waarbij de lesgever in het midden staat en de aanwijzingen geeft. Deze individuele aanpak maakt het mogelijk snel vorderingen te maken en over te stappen naar de debutantenlessen. Deze lessen worden gegeven aan volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Speciale kledij is niet vereist maar het dragen van een beschermend hoofddeksel (cap of tok genaamd in de ruitersport) is verplicht. Wij beschikken over een aantal tokken die hiervoor gebruikt kunnen worden. Stevige schoenen worden eveneens aangeraden. Geintereseerd? 

Beginnelingenlessen  30 minuten
Dit zijn de eerste lessen waarbij je niet meer verbonden bent met de lesgever via de longe. Je rijdt hier in groepjes van maximaal 6 ruiters en als mogelijk ook samen met paarden van dezelfde grootte (pony's of paarden). Zo zit je ook meestal in een groepje met leeftijdsgenoten. Er wordt gestapt en gedraafd in groep en er worden verschillende figuren gereden (cirkels, voltes, enz.). 

Galoplessen  30 minuten
Bij deze lessen wordt hetzelfde geoefend als bij de beginnelingenlessen maar er wordt extra galop in aangeleerd.

Overgangslessen 50 minuten
Bij deze lessen wordt reeds in grotere groepen gereden en ook gebeurt het dat pony's en paarden samen in de les lopen. Je kunt nu het paard reeds zelfstandig onder controle houden. Er wordt nog steeds achter mekaar gereden en galop is er nog niet bij. De meest diverse figuren worden gereden en de aandacht gaat vooral uit naar het steeds beter uitvoeren ervan. Indien de groep niet te groot is gebeurt het wel eens dat een klein galopje gedaan wordt.

VBC-lessen 50 minuten
Bij deze lessen begint het grotere werk. Je kunt nu je paard goed besturen en het de richting laten uitgaan die je zelf kiest. Galopperen is nog niet je sterkste gang (galop noemen we zoals stap en draf één van de gangen van het paard) maar dit ga je in deze lessen onder de knie krijgen. De galop gebeurt meestal individueel waarbij de andere ruiters op de middellijn staan en jij de kans krijgt je kunnen ten toon te spreiden, met alle aandacht van de lesgever voor jou alleen. Natuurlijk gaat ook nog steeds aandacht uit naar de andere gangen en figuren rijden, dit dan wel in groep achter mekaar rijdend.

VA-lessen 50 minuten
Voorbereiding op A-brevet. Van deze lessen verwachten we van je dat je zelf het paard poetst en opzadelt. Mogelijk heb je hier in het begin wat hulp bij nodig, maar deze zal je graag gegeven worden door degenen die reeds iets verder zijn. Bij deze les heeft ook de galop geen geheimen meer voor je en deze wordt dan soms gedaan in groep, waarbij uiteraard van je verwacht wordt dit op een gecontroleerde wijze te kunnen uitvoeren zodat je geen gevaar vormt voor je mederuiters. Wanneer je deze lessen lang genoeg hebt gevolgd kun je er over nadenken om te starten met de voorbereidingscursus voor het behalen van het A-brevet (dit zul je in de toekomst nodig hebben om met een paard buiten te mogen rijden op straat en in de vrijë natuur, waar toegelaten). Dit brevet is vereist voor het bekomen van een licentie sub-provinciaal.

VB-lessen 50 minuten
Dit zijn de dressuurlessen gegeven als voorbereiding op het B-brevet. Om genoeg aandacht te kunnen besteden aan iedere ruiter of amazone worden deze gegeven met een maximum van 8 deelnemers. Er wordt zeer individueel gereden waarbij men van je verwacht je paard zo goed onder controle te hebben dat ook het rijden in verschillende richtingen geen probleem vormt (de voorrangsregels heb je reeds langer onder de knie, natuurlijk). Het B-brevet is het brevet dat je nodig hebt om aan officiële wedstrijden te kunnen deelnemen.

Springlessen 50 minuten
In deze lessen leer je cavalletilopen en parcoursspringen. De lessen worden gegeven aan kleinere groepen en er wordt getracht pony's en paarden op te delen in verschillende groepen.

Privé-lessen
Voor deze lessen hebben we verschillende instructeurs ter beschikking die voldoende onderlegd zijn om les te geven. Er kan in principe steeds privé-les gegeven worden wanneer er iemand van de instructeurs beschikbaar is. Als je interesse hebt kun je best contact opnemen, ofwel telefonisch ofwel rechtstreeks in onze cafetaria. Enkele van onze lesgevers hebben met onderscheiding uitstekende opleidingen gevolgd zodat we ook bij deze lessen aan uw verwachtingen kunnen voldoen.

Enkel voor ruiters vanaf VBC-niveau (minstens 6 maand VBC)